Bezienswaardigheden

Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Op de kruising van Kruispad, Overasebaan, Oude Trambaan en de Noordhoeksestraat.

mariakapel1

Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand Adres:de kruising Oude Trambaan, Overasebaan, Noordhoeksestraat en Kruispad Rijsbergen.

De veldkapel aan de kruising Oude Trambaan, Overasebaan, Noordhoeksestraat en Kruispad werd door buurtbewoners gebouwd om gespaard te blijven van oorlogsgeweld en ter verkrijging van goede gewassen en een goede gezondheid. Tijdens de raadsvergadering van 29 augustus 1941 werd aan het kerkbestuur een stukje grond beschikbaar gesteld voor de bouw. Op de laatste zondag in mei 1942 werd het kapelletje door pastoor Verbunt ingezegend onder de titel “Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand”.

mariakapel2

mariakapel3

Het Maria-met-kind-beeld is afkomstig uit de tuin van de zusters van Rijsbergen en vervangt een eerder exemplaar dat vernield werd. Het witgeverfde bedehuisje gaat schuil onder een zadeldakje met een dikke rietlaag. Aan de voorkant is aan weerszijden tegen de basis een overhoeks gemetseld muurtje onder een ezelsruggetje aangebracht. Achter een ijzeren rooster in de rondboogopening strekt het kind de armpjes uitnodigend zijwaarts, als wil het de bezoeker met dienstbaarheid tegemoet treden. Moeder en kind zijn beiden gekroond. Het is niet mogelijk het kapelletje te betreden. Vroeger kwam men hier in de meimaand dagelijks bijeen en voorts iedere zondagmiddag om er de rozenkrans te bidden. Ook bad men voor de jongens uit de buurtschap die na de oorlog in Nederlands-Indië streden. Bron: langs ’s heren wegen.Oude trambaan

De Oude Trambaan is een fietspad dat start aan de kruising Overasebaan, Noordhoeksestraat en Kruispad. De Oude Trambaan loopt daarna als een vrijliggend fietspad door de velden en eindigt bij de Hazeldonksestraat. Veel mensen maken regelmatig een fietstochtje vanuit Breda door het Mastbos richting Rijsbergen en dan via de Oude Trambaan naar Meersel-Dreef en langs de Mark weer terug naar Breda.

Oude Trambaan gezien vanaf Mariakapel

In 2001 is het fietspad verbeterd door de Landinrichtingscommissie Weerijs, in samenwerking met de gemeente Zundert, waar Rijsbergen tegenwoordig onder valt.
In Rijsbergen was het tramstation voorheen gevestigd in het huidige appartementencomplex de Zwaan, in die tijd Tramstation Rijsbergen.  De Oude Trambaan wordt onderbroken door de HSL en de autoweg, maar loopt op Bredaas grondgebied verder als een breed asfaltfietspad en sluit aan op de Oude Tramweg onder de gemeente Hoogstraten. In Meersel-Dreef tenslotte vinden we een imposant tramstation. Hier ligt een imposante stalen trambrug. De rest van de voormalige tramlijn is helaas afgesloten.

STR042A_Oude_Trambaan_BBA05118
Een Belgische tram in Rijsbergen, op het punt naar Meersel-Dreef en Hoogstraten te vertrekken, 1930. (BBA Fotoarchief)